Látványosságok Zadarban

cover__image

Zadar Észak-Dalmácia legnagyobb és egyik legkedveltebb városa. Mi magyarok is nagyon szeretjük, mivel pár órányira helyezkedik el Budapesttől. Szűk utcáin számos régi középkori templom és római rom található, melyek közül a leghíresebb a Szent Donát-templom. Tekintettel a tengerparti elhelyezkedésére, Zadar számos gyönyörű stranddal is büszkélkedhet, amelyek könnyen elérhetőek a belváros látnivalóitól. A város egyben fontos közlekedési csomópont is, hiszen innen könnyű a közeli szigeteket és városokat megtekinteni egy egynapos kirándulás keretében is. Zadar látnivalók tekintetében igen széles kínálattal rendelkezik, amelyeket most egyenként bemutatunk nektek.

1. Szent Donát templom

A zadari Szent Donát-templom (Crkva sv. Donat) a város egyik legfontosabb történelmi látnivalója. Építése a 9. századra nyúlik vissza. Eredetileg a Szentháromság-templom nevet kapta, de később Donát püspökről nevezték át Szent Donát-templomra. A bizánci építészet egyik legjobban megőrzött remekműve Észak-Dalmáciában. Ha Zadarban töltöd a nyaralásod, semmiképp se hagyd ki ezt a látványosságot.

2. Zadari katedrális

A zadari székesegyház (St. Stošija vagy Anastasia) Dalmácia legnagyobb temploma. A katedrális építésének kezdetei a távoli időkre nyúlnak vissza, egészen a 4. vagy 5. századig, viszont a ma is látható formáját az 1320-as években nyerte el. Külön érdekesség a katedrális homlokzata, három bejáratával és két gyönyörű rózsaablakával. A felső gótikus, az alsó pedig római stílusban épült. Ha igazán szép kilátást szeretnénk a városra, ajánljuk a harangtorony megmászását.

3. Városfalak és kapuk

Egyetlen zadari látogatás sem múlhat el a nélkül, hogy ne fedeznénk fel a város kapuit.
A város négy megmaradt kapuja viszonylag jól megőrzött, amelyek közül a legimpozánsabb a Szárazföldi kapu. Az óváros délkeleti részén található, és a középkorban ez volt Zadar főbejárata. A velenceiek által 1543-ban, reneszánsz stílusban épített pompás építmény valódi építészeti csoda.
Szintén érdemes meglátogatni Zadar másik híres tengeri kapuját (Morska Vrata), amelyet Szent Krizogonosz kapujaként ismernek. Számos érdekes elemet tartalmaz, köztük Velence emblémáját, Szent Márk oroszlánját.

4. A római fórum

Zadar utcáin sétálva nem kerülheti el a figyelmünket a város egyik leghíresebb emlékműve, a római Fórum, amely közvetlen a Szent Donát templom előtt helyezkedik el. A Fórum számos középület alapjainak maradványait, térköveket és egy korinthoszi oszlopot is tartalmaz. Látogatásunkat érdemes naplemente után időzíteni, mivel este gyönyörűen megvilágítják az emlékműveket.

5. Tengeri orgona

Zadar híres tengeri orgonáját 2005-ben helyezték el a tengerparton, és mára az ország egyik leghíresebb művészeti létesítménye, és egyben a város kötelező látnivalója is.
Alapvetően egy óriási hangszer, amelyet a hullámok szólaltatnak meg. A márványlépcsők alatt elhelyezett víz alatti csövek sorozatából tevődik össze. Mindegyik cső más-más hangot hoz létre, és együtt lenyűgöző, bár kissé szürreális hangsávot alkotnak. Hihetetlen nyugalmat áraszt a Tengeri orgona. Érdemes a naplementével egyben összekötni a látogatást, mivel így nem csak hang, hanem vizuális élményben is részünk lesz. Sokan pihennek itt a lépcsősoron nappal és estefelé is.

6. Nap köszöntése

A Tengeri orgona közelében található meg, amely egy másik kötelező látványosság Zadarban. A Nap köszöntése egy kör alakú létesítmény, amely 300 többrétegű üveglapból és napelemekből áll, melyek éjjel színes fényjáték formájában világítanak. Ez a két látványosság (Tengeri Orgona) annyira jól kiegészíti egymást, hogy egy látogatás alkalmával javasoljuk megtekintésüket.

7. A Népek tere

A Népek tere (Narodni Trg) a 16. századi felépítése óta a zadari közélet központja. A tér főbb látnivalói közé tartozik a régi városi őrház (Gradska Straza), amelyet az 1500-as évek közepén építettek a tér nyugati oldalán. Érdemes megnézni a nagy óratorony végett is.
A toronnyal szemben áll a reneszánsz város loggia (Gradska Loza), amelyet 1565-ben építettek, és a fontos bejelentések és kiáltványok helyszínéül szolgált.

8. Kalelarga - Zadar főutcája

Kalelarga a város főutcája volt. Hivatalos nevén Siroka ulica (széles utca), és az egész óvárost ketté tagolja. Azonban ez a főutca sokkal több ennél. Ez a kultikus tér a város szimbóluma, amelyhez a legszebb emlékek fűződnek mind a helyiek, mind az itt nyaraló turisták számára. Szezon közepén igen forgalmas tud lenni, mivel nagyon sok étterem, cukrászda és fagyizó található itt meg.

9. Piac

A félszigeten található meg a városi piac a halpiaccal együtt, amely már régóta Zadar város egyik elkerülhetetlen ismertetőjele. A piacot a helyiek „pazar” vagy „placa” néven emlegetik, mely általában a szabad ég alatt, nyitott területen helyezkedik el. Itt rengeteg helyi finomság, friss gyümölcs és zöldség, és egyéb érdekesség fedezhető fel. Kihagyhatatlan termékek, ha már itt járunk: füge pálinka, levendula, barack és olíva olaj.

10. Zadari naplemente

Ha már Zadarban jársz, a méltán híres naplementét sem szabad kihagynod, amely még a filmrendező Alfred Hitchcock szívét is elrabolta. A naplementét legjobban a zadari sétány végéről, a Tengeri orgona és a Nap köszöntése közelében élvezheted.  

Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.