Hasznos információk a zadari nyaraláshoz

Hasznos információk a zadari nyaraláshoz
0 172

Ha Zadar városát választottad ki úticélnak az idei nyaraláshoz, és korábban még nem jártál itt, akkor érdemes lehet pár hasznos információt megtudni a célpontról ideérkezésed előtt. Szerencsére az irányzadar.hu oldala felkészült helyetted is.

Tudj meg minden fontos infót Zadarról, és élvezd ki nyaralásod felhőtlenül idén nyáron!

Zadar Horvátország egyik legnépszerűbb úticélja az ide érkezők körében. Nem véletlen, hiszen ebben a gyönyörű dalmát városban mindenki megélheti az álomnyaralását: a víz rajongói lenyűgöző strandokon pancsolhatnak, az éjszakai élet rajongói minden egyes nap különböző bulikba látogathatnak el, és még a családdal érkezőknek is számos látnivaló akad.

Hogyan lehet eljutni Zadarba?

A legtöbb magyar turista az autós kiutazást választja. Zadar Budapesttől 620 kilométerre helyezkedik el, ami egy 6-7 órás autóutat jelent pihenőktől függően. Budapestről térjünk az M7-es autópályára, majd Nagykanizsánál váltsunk a 7-esre. Letenyétől haladjunk Zágráb felé, ahonnan az A1-es pályáról el is érhetjük Zadart.

Ha nem tudunk vagy nem szeretnénk autóval közlekedni, akkor pattanjunk fel egy FlixBus-ra, amely a budapesti Népligetből egyenesen Zadarba visz. Az út maga szűk 9 óra, így mindenképp gondoskodjunk párnákról, szórakozási lehetőségekről és élelemről, hogy kényelmesen telhessen el az utazás. Az út ára 29 eurótól 70 euróig terjed, így érdemes előre foglalni, vagy rendszeresen figyelni az olcsó buszjegyeket.

Ha pedig igazán kényelmesen szeretnénk utazni, akkor egy pillanat alatt kijuthatunk Zadarba repülőgéppel is. Budapest és Zadar között a Ryanair járataira akár már 20.000 forintért is foglalhatunk jegyet, és mindössze 1 óra alatt el is érhetjük desztinációnkat.

Éghajlat, ipar, pénz és a helyiek

Zadar mediterrán éghajlatának köszönhetően állandóan napsütéses, és alig fordulnak elő esős napok a nyári időszakban. Júniusban, júliusban és augusztusban 30 és 19 fok között alakul a hőmérséklet, így mindig pont jó az idő a strandoláshoz. Júniustól már a tengerben is fürdőzhetünk gond nélkül.

Zadarban az elsőszámú iparág a turizmus, emellett pedig a halászat, a tengerészet és a hajózás is kulcsfontosságú iparágak a területen. Zadar megye kiemelkedő szerepet tölt be az Adriai-tenger tengeri kultúrájában és halászatában. Épp ezért mindenképp kóstoljuk meg a helyi halas fogásokat, hiszen azok garantáltan frissen érkeznek a tengerből.

Zadarban a helyiek rendkívül nyitottak és vendégszeretőek, ráadásul a legtöbben angolul is beszélnek a turizmus virágzásának köszönhetően. Azonban ha percre pontosan szeretjük megtervezni a napunkat, akkor érdemes felkészülnünk egy érdekes tényezőre: Dalmáciában rendkívül nyugodtak az emberek. Itt senki nem siet sehova, és a nap minden része szieszta idő, így ne lepődjünk meg, ha nem tudjuk minden egyes nap betartani az ütemtervet. Inkább lassítsunk le és élvezzük a mediterrán életérzést.

Az árak általánosságban horvát kunában van feltüntetve. Van, ahol eurót is elfogadnak, azonban mindenképp váltsunk pénzt vagy tartsunk kunát a számlánkon (pl. Revolut vagy Wise számlán). Jelenleg 1 kuna kb. 50 forintba kerül, azonban érdemes mindig tisztában lennünk az aktuális váltási értékkel. Szerencsére Zadar nem egy drága hely más dalmát nagyvárosokhoz képest. Egy kávét már 400 forintért is ihatunk, és egy főétel egy étteremben nem fog többe kerülni 4-5000 forintnál.

Mit érdemes megnézni Zadarban?

Zadar történelmi városát római és középkori maradványok ékesítik, melyet innovatív modern építészet egészít ki, ezzel egy lenyűgöző képet alkotva. A 17. századi épületek, a régi templomok és a mesebeli paloták manapság gyakran bárként, kávézóként vagy galériaként funkcionálnak, így ha egy kis történelmet vagy kultúrát szeretnénk látni, elég csak kitenni a lábunkat a szállásunkról.

Látogassunk el a városközpont főterére, ahol a Szent Lőrinc templomot és a 16. századi Óratornyot is megtekinthetjük. A főtéren helyezkedik el a Loggia, amely régen városházaként szolgált, ma pedig a kortárs művészeteknek szolgál kiállítótérként. Nézzük meg a tengeri orgonát, valamint a Szent Mária templomot is. Sétánk során ne hagyjuk ki a városkapukat sem!

Ha igazán meg szeretnénk tapasztalni a helyi kultúrát, térjünk be az itt található éttermekbe vagy fedezzük fel a helyi piacot. A dalmát konyha a friss tengeri herkentyűkről és az ízletes grill fogásokról ismert, így ezeket érdemes kipróbálnunk.

Zadar környékén számos gyönyörű tengerparti fürdőhely is található, és rengeteg kalanddal teli kiránduláson is részt vehetünk. Kirándulj az irányzadar.hu-val és fedezd fel a környék legszebb látványosságait, ha Zadarban nyaralsz. Tekintsd meg kirándulásainkat:

https://iranyzadar.hu/kirandulasok/

 

Hasonló cikkek
Az első hajókirándulás Zadarban – így érdemes felkészülni Az első hajókirándulás Zadarban – így érdemes felkészülni

A hajós kirándulás az egyik legemlékezetesebb és legszebb módja annak, hogy kiélvezzük a friss levegőt és a tenger által nyújtott kalandokat zadari nyaralásunk során. Nem csak gyönyörű helyeket fedezhetünk fel, de egy napos hajós utazás alatt rengeteg szigetet és természeti látványosságot is megcsodálhatunk.

Készülj fel első hajós kirándulásodra az irányzadar.hu tippjeivel!

Bővebben
272
Éjszakai élet Zadarban - buli útmutató Horvátországban Éjszakai élet Zadarban - buli útmutató Horvátországban

Zadar nem csak Horvátország egyik legrégebbi, legnépszerűbb városa, de rengeteg szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget is tartogat az ide látogatóknak. Ha a nyaralást nem csak pihenéssel szeretnénk eltölteni, és szívesen felfedeznénk a helyi bárokat és klubokat, akkor ezt a cikket kötelező elolvasni.

Ismerd meg Zadar legszuperebb éjszakai szórakozóhelyeit és szerezz felejthetetlen emlékeket az irányzadar.hu segítségével!

Bővebben
283
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
 Irány Zadar 2024-ben – 5 ok, amiért itt érdemes nyaralni
Irány Zadar 2024-ben – 5 ok, amiért itt érdemes nyaralni

A tökéletes úticélt keresed a család számára, de még nem találtad meg az igazit? Fedezd fel Zadart, a kultúra, a nyári kalandok és a nyüzsgés középpontját.

 

2024.01.23.
Az első hajókirándulás Zadarban – így érdemes felkészülni
Az első hajókirándulás Zadarban – így érdemes felkészülni

A hajós kirándulás az egyik legemlékezetesebb és legszebb módja annak, hogy kiélvezzük a friss levegőt és a tenger által nyújtott kalandokat zadari nyaralásunk során. Nem csak gyönyörű helyeket fedezhetünk fel, de egy napos hajós utazás alatt rengeteg szigetet és természeti látványosságot is megcsodálhatunk.

Készülj fel első hajós kirándulásodra az irányzadar.hu tippjeivel!

2023.03.06.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.