Kornati Nemzeti Park - gyönyörű látványosság Zadarból

Kornati Nemzeti Park - gyönyörű látványosság Zadarból
0 257

A Kornati Nemzeti Park mesébe illő természeti látványosság, amely rengeteg látogatót vonz a nyári időszakban. Nem véletlen Horvátország egyik fő szimbóluma – az azúrkék víz, a kalandos táj és a nem mindennapi látvány garantáltan örök emlékké válik mindenkinek, aki ide kirándul.

Ismerd meg a Kornati Nemzeti Parkot az irányzadar.hu legújabb blogcikkéből!

 

Minden, amit a Kornati Nemzeti Parkról tudni kell

A Kornati Nemzeti Park egy hatalmas szigetcsoport, mely az Adriai-tenger horvát régiójának középső részén helyezkedik el. Zadar és Sibenik partjai között található meg, és az összes Horvátországhoz tartozó sziget 12%-át teszi ki.

Ez az Adria legtagoltabb szigetcsoportja. Közel 150 szigetet és sziklazátonyt foglal magában, és 320 négyzetkilométeren terül el. A Kornati Nemzeti Park Horvátország egyik legfontosabb és legszebb látványossága, egyben pedig jelképe is. A szigetcsoportot 1980-ban nyilvánították természetvédelmi területté, a fokozottan védett területeket pedig rendkívül óvják a károsodástól - épp ezért nem mindenhol lehet kikötni.

A Kornati Nemzeti Park két részre osztható: az északi Gornji Kornati és a déli Dornji Kornati. Dornji Kornati-ban található meg a szigetcsoport legnagyobb szigete, amelyről nevét is kapta, a Kornat. Szintén ezen a részen fedezhető fel Murter szigete, mely a szigetcsoport központjának is nevezhető. Az itteni szigetlakók tulajdonában áll a nemzeti park, és itt találhatjuk meg az egyetlen összeköttetést a szárazfölddel.

Az aprócska szigetek a nemzeti park mindössze egynegyedét teszik ki, így főként a tenger felszíne uralja a látványt. Szinte biztos, hogy a világon kevés ehhez fogható természeti csodához látogathatunk el. Az azúrkék víz felszínét csillogóan törik meg a kisebb-nagyobb szigetek és lagúnák, melyeknek kopár, mészköves felületei festményre illő látképet alkotnak. A kopár, sziklás, élettelen szigeteket mediterrán tájak váltják, melyek szőlőültetvényekkel, olajfaligetekkel vagy gyümölcsösökkel vannak tarkítva. Ez annak köszönhető, hogy ezeket a területeket a helyi gazdák gondozzák a szezonban. A hegyes-völgyes terület legmagasabb pontja a Kornat szigeten található Metlina csúcs, mely 237 méter magas.

A park egy érdekessége, hogy az alacsony vízi forgalomnak köszönhetően saját mikroklíma alakult ki a tengerben, így ritka tengeri élőlényeket találhatunk itt. Egy izgalmas sznorkelezés során soha nem látott fajokat fedezhetünk fel itt a különböző alga, korall és egyedi puhatestű fajok között.

Telsasica Nemzeti Park

A Kornati Nemzeti Park egy része a Telsasica Nemzeti Park, mely a Dugi Otok sziget délkeleti részét foglalja magában. Közel 9 kilométer hosszú, és majdnem 2 kilométer széles. Itt található a különleges Mir tó, mely az egyik legizgalmasabb jelenség a régióban. A tó egy keskeny sávban helyezkedik el a Telsasica-öböl és a nyílt tenger között. Vizét a tenger adja, mely földalatti kapcsolatokon keresztül, keskeny repedéseken át jut el a tó medrébe. A Mir tó sótartalma azonban sokkal magasabb, mint az Adriai-tengeré – ez főként az alacsonyabb párolgásnak és az elszigeteltségnek köszönhető. A magas sótartalomnak köszönhetően a helyi legendák szerint egészségjavító hatásokkal rendelkezhet a tavacska, így érdemes egyszer megfürdőzni benne, amennyiben itt járunk.

Látogasd meg a Kornati Nemzeti Parkot

Szerencsére könnyedén eljuthatsz Horvátország egyik leggyönyörűbb látványosságához az irányzadar.hu szervezett hajós kirándulásaival. Az egész napos kirándulás alatt megtekinthetitek a Tarac öbölt, ahol a híres Tureta erőd és a Boldogasszony-templom is felfedezhető, az itt található öbölben pedig meg is mártózhatnak a kirándulók. Ezt követően a Telsasica Nemzeti Park felé vesszük az irányt, az oda vezető úton pedig megcsodálhatjátok a Kornati Nemzeti Park mesés szigetecskéit a hajóról. A Telsasica Nemzeti Parkban található az egyik legszebb kilátó, ahonnan 150 méter magasból csodálhatjuk meg az eszméletlen kilátást a nyílt tengerre és a nemzeti parkra. Az itt eltöltött szabadidőben még felfedezhetjük a Mir-tavat, melynek sótartalma gyógyító erejű.

A hajós kirándulás minden nap reggel 8:00-kor indul Zadar városi kikötőjéből. A hajón ínycsiklandó ebédet szolgál fel a személyzet, és különböző frissítő italok is rendelkezésre állnak a nap folyamán. A kirándulás egész napos, így bőven kiélvezhetitek a Kornati Nemzeti Park látványát.

Tudj meg többet a kirándulásról és foglald le előre a legjobb helyeket itt: https://iranyzadar.hu/kirandulas/kornati-nemzeti-park-tarac-obol--and--telascica-hajoskirandulas/1/

 

 

 

Hasonló cikkek
Éjszakai élet Zadarban - buli útmutató Horvátországban Éjszakai élet Zadarban - buli útmutató Horvátországban

Zadar nem csak Horvátország egyik legrégebbi, legnépszerűbb városa, de rengeteg szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget is tartogat az ide látogatóknak. Ha a nyaralást nem csak pihenéssel szeretnénk eltölteni, és szívesen felfedeznénk a helyi bárokat és klubokat, akkor ezt a cikket kötelező elolvasni.

Ismerd meg Zadar legszuperebb éjszakai szórakozóhelyeit és szerezz felejthetetlen emlékeket az irányzadar.hu segítségével!

Bővebben
283
A legjobb strandok Zadarban kisgyermekes családok számára A legjobb strandok Zadarban kisgyermekes családok számára

Zadar Horvátország egyik legszebb és legnépszerűbb úticélja. A Dalmáciában található város közel 3000 éves múltra tekinthet vissza, történelmi emlékművei pedig pazar látványt nyújtanak minden ide érkező számára. A mediterrán hangulat és a lenyűgöző óváros mellett csodaszép strandokat is felfedezhetünk a környéken, amit a család apraja-nagyja kiélvezhet.

Az irányzadar.hu legújabb cikkében most megmutatjuk, mely strandokat érdemes felkeresni a kisgyermekes családoknak.

Bővebben
155
Hozzászólások
Írjon megjegyzést
Kérdése, kérésed van?

Ne habozz, lépj velünk kapcsolatba! Csapatunk a hét minden órájában a rendelkezésedre áll és szívesen válaszol minden kérdésedre!

Hogyan foglaljak?
Legkedveltebb kirándulásaink
Hasznos infók nyaralásod során!
A legjobb strandok Zadarban kisgyermekes családok számára
A legjobb strandok Zadarban kisgyermekes családok számára

Zadar Horvátország egyik legszebb és legnépszerűbb úticélja. A Dalmáciában található város közel 3000 éves múltra tekinthet vissza, történelmi emlékművei pedig pazar látványt nyújtanak minden ide érkező számára. A mediterrán hangulat és a lenyűgöző óváros mellett csodaszép strandokat is felfedezhetünk a környéken, amit a család apraja-nagyja kiélvezhet.

Az irányzadar.hu legújabb cikkében most megmutatjuk, mely strandokat érdemes felkeresni a kisgyermekes családoknak.

2023.03.06.
 Irány Zadar 2024-ben – 5 ok, amiért itt érdemes nyaralni
Irány Zadar 2024-ben – 5 ok, amiért itt érdemes nyaralni

A tökéletes úticélt keresed a család számára, de még nem találtad meg az igazit? Fedezd fel Zadart, a kultúra, a nyári kalandok és a nyüzsgés középpontját.

 

2024.01.23.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat.